Skoleforum

Onsdag 17.februar var jeg en tur innom Varemessa på Lillestrøm: Der ble nemmelig årets Skoleforum arrangert den 17. og 18.februar. Dette er en messe hvor man kan melde seg på ulike kurs og foredrag innenfor ulike skoletemaer; i tillegg er det en læremiddelutstilling. Og i år var jeg bare innom på læremiddelutstillingen; sammen med Tor Espen.

Hos IST fikk vi en demonstrasjon i hvordan deres programmer virker: Programmer som kan avhjelpe lærere med vurdering, dokumentasjons- og arkriveringsarbeidet. Ved at man samler alle slike funksjoner innenfor ett programområde sparer man både tid; og samtidig får man profesjonalisert arbeidet. Interessant var det også å se hvordan man kan utvide og bruke den allerede innlagte foreldreinformasjonene som ligger i programmet til å lage epostlister og sms-lister. Rælingen (og partnerkommunene) holder nå på å vurdere å kjøpe inn programmene. Og jeg må si etter å ha sett programmene i live at jeg ble overbevist om at det er et fornuftig innkjøp 🙂

På standen til It’s Learning fikk vi en innføring i de nye funksjonene som har kommet i It’s Learning. Når man går inne i faget kan man bestemme mye mer hvordan oppsettet til startsiden skal være: Man kan enkelt flytte på de ulike delene; og selv legge til ulike deler («innholdsblokk»). Fint er det også at man kan legge til elementer som RSS-feed og avstemminger. Den nye «Page beta» virker også lovende: Allows you to add a page with rich-text and interactive content. I tillegg liker jeg det at It’s Learning åpenbart har bestemt seg for å «åpne opp» plattformen sin for eksternt innhold. Men utfordringen på min skole blir fremdeles å motivere til at flere lærere faktisk bruker verktøyene som ligger i It’s Learning. Og «Test»-verktøyet i It’s Learning synes jeg blir bare bedre og bedre 🙂

Ellers var vi innom de fleste standene: Mye interessant å se; selv om det også er mye av det samme som går igjen på de ulike læremiddelutstillingene jeg har vært på; feks på Østlandsk lærerstevne. Men det som er fint er at man får tips man kan bruke rett i undervisningen. På Østlandske fikk jeg tips om Salaby (oppgaver for 1.-4.-klasse) som jeg siden har brukt en del på trinnet; nå fikk jeg tips om en ny nettside: Radius fra Cappelen Damm. Dette er en matte-side for barnetrinnet. Har finner man oppgaver til de mest sentrale emnene i matte-planen. Prøvde den med elevene etterpå; og de likte siden 🙂 Bare synd at også dette er en side som krever abonnement etterhvert…

En annen nettside jeg har prøvd dette skoleåret har vært Tv2skole.no: En slags nyhetskanal for barn; hvor man i tillegg finner oppgaver til nyhetene. Jeg pleide å vise nyhetssendingene til elevene  mens vi spiste; og de likte sendingen. Men så, ved nyttårstid; ble det til en betalingsside. Og da hadde selvsagt ikke min skole/kommune råd/interesse til å kjøpe abonnement. Så hva gjør man da? Vel, viser NRK Supernytt i stedet 🙂 Og det som er fint med NRK Supernytt er nettopp det at det er gratis; og at elevene kan se på det selv hjemme også. Mitt inntrykk er at mange av dem pleier å se på det selv også; i tillegg til det andre på NRK Super. Kanskje Tv2 i stedet for å kreve abonnementsavgift for å få sett på barnenyhetene burde tenkt på det som en invistering i fremtidige seere…

Vel, det var noe av det Tor Espen og jeg rakk å få med oss på årets Skoleforum. I tillegg til en overprisa Solo til 36 kroner halvliteren…