-Vil ikke lykkes uten godt samarbeid med lærene

– Jeg vil invitere til et aktivt samarbeid med hele utdannings-Norge for å sikre det utdanningsløftet landet trenger. Lærerne vil ha en helt sentral rolle i dette. Uten et slikt samarbeid vil vi ikke lykkes, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal til Utdanningsforbundet i dag.

Dette kan ikke beskrives som noe annet enn et kursskifte. Djupedals forgjenger Clemet var godt kjent for sin konfronterende linje.

Også for Clemets hjertebarn, De nasjonale prøvene, markerer Djupedal et kursskifte. Dette skoleårets Nasjonale prøver er avlyst. Men dette kommer da heller ikke særlig overraskende etter at den negative vurderingsrapporten fra sist års Nasjonale prøver ble offentliggjort. Men Djupedal ønsker likevel at de nasjonale prøvene skal videreutvikles, men understreker at målsettingen skal være kvalitetsforbedring i læringsarbeidet, ikke rangeringer av skoler.

Gledelig er det også at Djupedal understreket på møtet i dag betydningen av sterk kommuneøkonomi som en grunnleggende forutsetning for en bedre skole: – Regjeringen har derfor gått inn for å styrke kommunene med 5,4 milliarder kroner. Dette er penger som jeg forutsetter også kommer skolen til gode.

For ungdomsskolen var det også gledelige nyheter om at et 2.fremmedspråk (for eksempel tysk eller fransk) ikke skal være obligatorisk for alle i grunnskolen. For alle som vet at det finnes flere elever som allerede sliter med to språk, må det være en lettelse å vite at man nå kan slippe også å måtte lære seg et tredje språk. Men i stedet få utvikle sine kunnskaper og ferdigheter gjennom andre fag.

Håper dette markerer en start på en positiv periode i norsk skole; og at det ikke bare blir tomme ord.

Kilde: http://odin.dep.no/ufd/norsk/045071-990472/dok-bu.html.