Oslo Open

Var i går, torsdag, på åpningen av Oslo Open på Tullinløkka i Oslo sammen med Morten fra HIO. Vi fikk overvære den høytidelige åpningen av denne samtidskunst-uken i Oslo. På Tullinløkka var det satt opp rundt 20 containere i en sirkel. Inne i hver av disse var det ulike samtidskunst-uttrykk: Representert ved både bilde, skulptur og andre uttrykk. Mye spennende.

Spennende var også selve åpningen. Vi fikk her også oppleve en preformance kunst.

I år arrangeres Oslo Open for tredje gang. Og denne kunst-uken har to mål for øyet fortalte de på åpningen i går: Det ene er å åpne byens kunstrom for kunstnerne selv; et enormt sosialt fagtreff der erfaringer kan utveksles til felles nytte og utvikling. Det andre er å åpne byens kunstscene for et publikum som ellers ikke er en del av åpning- og debattrunddansen.

Arrangørene mener at mange opplever samtidskunst som virkelighetsfjernt og vanskelig tilgjengelig. Som en diskusjon man kom inn i for sent, hvor man ikke klarer å fange problemstillingen og dermed ikke kan ta delta. De har gått inn i dette prosjektet med en overbevisning om at det ikke alltid er kunsten som sådan som er vanskelig å gripe, men like ofte den sosiale arenaen kunst eksisterer innenfor.

Oslo Open er et åpent arrangement. Åpent i betydning av at det ikke er gjort noe kuratorisk utvalg av arbeider. Det er ikke ett enhetlig uttrykk som søkes, utvalget ligger hos kunstnerne og publikummet selv. Men det er også åpent i den geografisk betydningen av ordet: Oslo Open foregår ikke på ett sted, men på over hundre forskjellige steder. For eksempel på reklameboards ved hovedinngangen til Oslo S; Intallasjoner i T-banenettet; Kunstnere uten atelier og filmvisningpå Tullinløkka; Kunstfilm- og videoprogram på Cinemateket. I tillegg til mye annet.


Åse Kleveland åpnet Oslo Open 2007.

Les mer om Oslo Open 2007 på: OsloOpen.no.