BETT 14.01: Reise til London og første besøk på BETT

Vi startet hjemmefra ved 04-tida: Ble hentet av Tom på Lillestrøm ved 04.30-tida; og ankom Gardermoen litt over kl 05. Flyet vårt gikk kl 06.50 (Norwegian); og vi var framme på Stansted rundt to timer seinere (eller en time kanskje i og med at vi flyttet klokka en time tilbake…). Vi tok så ekspresstoget til Liverpool Street Station.

onsdag_liverpool_street_stasjon

Dette var en stor; men samtidig vakker stasjon. Deretter tok vi Undergrunnsbanen (Tuben) til Russell Square; hvor hotellet vårt var.

Etter at vi hadde flyttet inn på rommene; gikk vi nedover mot Oxford Street for å kjøpe oss en frokost. Selv endte jeg med å kjøpe meg en «home made cheese burger»; greit nok det; hadde det ikke vært for at «cheesen» var «goat cheese»…

onsdag_ga_fra_hotellet2

Fra Oxford Circus tok vi så Tuben videre til BETT; som lå på Kensington Olympia.

onsdag_bett_utside_olympia

Olympia-senteret bestod av to veldig store haller med utstillere og info-områder; i tillegg var det også store gallerier oppe i andre etasje rundt disse hallene med utstillere.

onsdag_bett_utside

En av inngangen til BETT.

onsdag_bett_oversiktsbilde

Bildet tatt fra Galleriet; og viser deler av 1.etasjen i en av salene.

Jeg var også på BETT deler av fredagen; og jeg må si det ble litt for stort for meg denne messen: Det ble for stort; og det ble for mye fokus på innkjøpsdelen.

Men som en vanlig barneskolelærer uten noe budsjett å kjøpe inn for; ble det kanskje mest spennende å gå rundt og se på hva som var trendene:  Det var veldig spennende å bare gå fra utstillerpaviljon til paviljon og bare se på det som ble vist fram; eller til og med enkelte steder få prøve selv. Det var spennende å se på hva som muligens kanskje kan komme også til norske skoler om (en god del ?) år.

Jeg bet meg så merke i at flere produsenter hadde grepet fatt i toutch-skjermene: I mange forskjellige formater. HP hadde f.eks en skjerm (med innebygd datamaskin) hvor man kunne ta på selve skjermen og på den måten styre pc’en. Microsoft hadde en stor presentasjon av sine berøringsbord: Bord hvor bordplata var en berøringsskjerm. Rundt den kunne så en gruppe elever sitte og interaktivere med f.eks programmer og spill. De viste fram et spill som krevde at personene rundt samarbeidet. De hadde også laget programmet slik at man som lærer kunne slå av og på hvilke programmer elevene kunne benytte til den timen (veldig greit å ha slik at man kan styre hva elevene egentlig skulle gjøre).

Mange av utstillerne brukte også interaktive tavler i sine presentasjoner / på sine messeområder. Så da at det var veldig mange forskjellige typer av disse også. Men overraskende mange som hadde Smartboard (selv om de ikke hadde noe som helst med SmartBoard å gjøre). Fant egentlig ingen som brukte 3M sine tavler (utenom 3M selv da…).

Det virket som at det å ha en interaktiv tavle i klasserommet var normalt i de fleste klasserom i England; og at man i stedet fokuserte på hvordan man kunne bedre bruke tavlene / ta i bruk mulighetene; og ikke minst et veldig stort fokus på ulike programmer man som skole kunne kjøpe inn for brukt på tavlene: Alt fra rene interaktive programmer til ferdige undervisningsleksjoner og undervisningsoppsett. Selvsagt var det mulighet for å få prøvd ut slike programmer;  og hos noen fikk man også demo-versjoner man selv kunne prøve ut på sin egen pc. Men selvsagt dumt at de kun (for det meste) var i engelskspråklig utgave. Men noen av utstillerne sa da også at de hadde hatt besøk av firmaer som ønsket å oversette enkelte av programmene til f.eks norsk.

Også interessant var det trenden med at man kunne koble på ulike duppedingser på de interaktive tavlene; slik at de ble enda mer interaktive. Hos en produsent fikk jeg en demonstrasjon på hvordan man kunne koble på et (klasse-)sett med det jeg vil kalle «mentomenter»-knapper (du vet slik som de hadde på 10-i-skuddet): Hver elev i klassen hadde en slik dings med noen taster. Så kunne jeg som lærer ha laget spørsmål ferdig på tavla; og få elvene til å svare eller stemme over noe ved å trykke på knappen merket med det jeg hadde lagt inn. Så fikk man da svaret, altså resultatet, på tavla med en gang. Spennende muligheter. En annen var muligheten for at man kunne koble på små skrive-tavler som kan kunne koble på tavla slik at man skreiv på de i stedet for på selve tavla.

Videre falt jeg mest for en av de mindre paviljongenen som hadde satset på 3D-teknologi: En interaktiv tavle viste et noe rart bilde av et hjerte. Men så fikk vi på oss 3D-briller. Og da forandret bildet seg til, nettopp, en 3D-versjon av et hjertet. Og når man flyttet seg; flyttet også bildet seg slik at man så på andre steder av hjertet. Rett og slett kult!

Det var også muligheter for å melde seg på mindre foredrag og seminarer: Jeg var på ett på onsdag hvor en lærer på en videregående (?) skole helt på sørsiden av England forklarte hvordan brukte ikt til å legge inn oppgaver på nettet som elevene kunne jobbe med modulsvis; også hjemmefra. Så forklarte han også at elevene da kunne jobbe mer i sitt eget tempo; og få mer tilpasset det de jobbet med.  Egentlig et helt greit foredrag; men akkurat det er kanskje noe jeg har hørt andre snakke om bedre før.

Vi dro tilbake til hotellet fra BETT. Om kvelden onsdag spiste alle fra Lærende nettverk middag sammen på en kinesisk restaurant.

Det hadde vært en lang dag; i og med at jeg hadde vært oppe siden 04.00.