Animasjon på Vårt valg dag 2

I dag var det siste dag i årets Vårt valg på skolen. Jeg har ei gruppe elever som er på animasjonskurs. I går tok vi og lagde modeller av LEGO; og lagde stop motions animasjon av historier med dem.

I dag startet vi med at jeg gjennomgikk hvordan man bruker programmet Movie maker: Og da spesielt hvordan man forandrer på «picture durations» slik at det blir en animasjon. Deretter fikk hver elev en bærbar pc; og startet med å importere alle bildene til pc’ene.

Og elevene brukte dagen til å redigere ferdig sine filmer; legge på ulike lyd- og talespor; tekstplakater osv.

Det som ble dagens store utfordring var alle sperrene som er på datamaskinene på skolen: Støtt og stadig hengte maskinene seg opp; programmene svarte ikke; man fikk ikke mulighet for å gjøre noe annet enn å restarte maskina (selv «Oppgavebehandlingen» i Windows er ikke tilgjengelig). Grunnen til dette er at elevene hadde tatt mange bilder i sine animasjoner (200-300 bilder pr elev); og selv om de hadde tatt de minste bildene de kunne stille inn på ble det etterhvert store filer å jobbe med. I tillegg la de på ulike lydfiler på videoen (som man ikke fikk lagret i Audacity som .mp3; men som den større .wav). Men det største problemet er det at man ikke får lagret lokalt på maskinene på skolen (c: eller d:; de har kun tilgang til serveren); og linja til serveren hos IKT-avdelingen har en nærmere kutråkkstandard enn en motorveistandard; er det kanskje ikke så rart at det ikke gikk: Og maskinene ble stadig vekk til «sirup»; som en elev beskrev de som.

Tok derfor og hentet fram de to gamle bærbare pc’ene vi har: Som ikke har vært offer for IKT-avdelingens problemskaping: Og da plutselig var det overhodet ikke noe problem å gjøre noe som helst med filmene. Slik at de filmene elevene fikk laget i dag ble stort sett laget på disse; samt at noen klarte å jobbe via USB-minnepenn (de som hadde det).

Jeg har sagt det før; og må vel si det igjen: Det er egentlig rystende å tenke på at Rælingen kommune har brukt så mye penger på moderne IKT-utstyr; som man rett og slett ikke får brukt til stort annet enn skriveprogram.

Sett i ettertid hadde det kanskje vært mye billigere å bare ha kjøpt inn to klassesett med skrivemaskiner i stedet?

Jeg må si det også er noe rart alltid å måtte vise (altså «lære opp») elevene til hvordan man skal omgå alle disse sperrene på utstyret: Slik som i dag med å jobbe på minnepenn eller på de gamle pc’ene. I Rælingen kommune må man som lærer (og elev) altså ha såpass god IKT-kompetanse at man kan klare å bruke funksjonene man ønsker; via alle tenkelige omveier; på tross av alle sperrene som IKT-avdelingen har lagt ut.

Har nå i hele dette skoleåret hørt at det skal komme et nytt «speil» på datamaskinene; altså en oppdatering av programvaren på maskinene våre;  hvor man skal rette opp i buggene. Men jeg må si jeg er skeptisk til nytten av dette egentlig: Blir egentlig noe forandret?

Grunntanken er jo lik. Man skal jo bare skrape litt i overflaten og retter noen bugger?

Skulle ønske at man i stedet tok en debatt på hva man rent pedagogisk ønsker å bruke utstyret til; hva trenger man av utstyr og programmer for å nå målene i læreplanen. Og så deretter tok og satte opp maskinene; og datautstyret til å passe til dette. Slik det nå er i Rælingen er det jo totalt motsatt.

Som lærer må man altså tilpasse og redusere ned sitt  pedagogiske opplegg etter hva oppsettet på datamaskinene tillater.

Jeg synes rett og slett at dette er svært frustrerende; og forstår rett og slett ikke hva som er poenget med å kjøpe inn alt dette utstyret; når man ikke får brukt det. I alle fall hvis man ønsker å gjøre noe annet enn Open office-pakka.

Og ja, mange av elevene i dag ble frustrerte av å måtte starte både tre og fire ganger på redigeringen av filmene sine. Det forstår jeg jo godt. Men jeg er likevel imponert over arbeidsinnsatsen og humøret de hadde 🙂

Ingen av filmene til min gruppe ble så ferdige at de blir lagt ut på nettet. Men jeg har laget en fotofilm av bilder jeg tok av andre kurs på Vårt valg. Filmen ligger også på skolens hjemmeside.