Kunst og håndverksbøker

Kom over et lite bokkupp da jeg i går var innom Notabene: Jeg fant da endelig bøkene fra «Barnas hobbybibliotek». Og de var på tilbud også: Kun 19 kr pr bok.

Dette er bøker som min tidligere skole hadde i sin boksamling; og som jeg med jevne mellomrom brukte i Kunst og håndverkstimene på mellomtrinnet.

Jeg har prøvd å fått tak i dem på egenhånd før også: Men jeg har ikke funnet dem. De blir gitt ut av forlaget Allehånde AS; og ble gitt ut på midten av 1990-tallet. Forfatterne er Kirsti Hovland og Tone Bergli Joner.

Hver bok i serien har sitt temaområde: Jeg fikk i dag tak i de fire bøkene «Sløyd», «Gips og papir», «Soff og garn» og «Jul». I tillegg er det seks andre bøker i serien: «Natur», «Vi maler og klipper», «Vi kler oss ut», «Årstidene» og «Gaveideer». Men disse var ikke på Notabene.

I bøkene finner man forslag til oppgaver som passer fint for mellomtrinnet; og de har fine beskrivelser av hvordan man skal lage gjenstanden. Forklart både med tekst, og illustrasjon. Jeg har brukt boka «Sløyd» mye i sløydtimene i Kunst og håndverksfaget. Blant annet er det fine oppgaver som går på modeller av hus: Både innvendig og utvendig. Oppgaven jeg pleide å lage med at hver elev skulle lage sitt hus til en by; med en påfølgende utstilling; har jeg tatt herfra. I tillegg finner man her oppgaven med å lage en «tittekasse» av et valgfritt rom: For eksempel rommet sitt hjemme med miniatyrmøbler.

I tillegg finner man i boken flere andre fine småoppgaver. Og det som er fint med bøkene er at de er skrevet med et så enkelt språk at elevene selv har kunnet bla i bøkene og funnet seg en ekstraoppgave som de selv kan lage; når de var ferdige med fellesoppgavene.

I boken «Gips og papir» har jeg også brukt oppgavene i kapittelet om pappmasje: Har laget både klovnemasker og bruktsgjenstander som fat og sparegris fra disse sidene.

Boka om jul har jeg også brukt en god del: Her finner man forslag til mange aktuelle oppgaver for barneskolen. I mange forskjellige slags materialer.

Og for bare 19 kroner pr bok var dette et røverkjøp 🙂