Et prosjekt for neste skoleår

Et prosjekt for neste skoleår for meg er foreldrekontoer på It’s Learning: Så jeg driver nå i uka før nytt skoleår og funderer på om jeg skal sette i gang med å bruke foreldrekontoer på It’s Learning; og hvis så hvordan jeg rent strukturmessig skal gjøre det. Men det jeg er litt bekymret for er at det er litt vel avansert for mitt trinn.

Foreldrekonto på It’s Learning er at foreldrene selv får egne brukerkontoer på It’s Learning; slik at de slipper å logge seg inn via sitt barns konto. Ved å gjøre dette kan man også ta i bruk egne funksjoner; tilpasset kommunikasjonen skole-hjem: I tillegg til at man kan bruke It’s Learning på en litt mer aktiv måte.

Men mye av det jeg finner; og blir tipset om; handler om videregående skole (og litt ungdomsskoler) og deres bruk. Og jeg føler rett og slett at det blir litt vel avansert for mitt bruk (mellomtrinnet). Men jeg tenkte likevel å ta i bruk deler av det.

Forrige skoleår hadde vi fast hver fredag en “Fredagsprøve”: Hvor elevene ble testet i gjennomgått stoff i matte, norsk og engelsk. Det vi fortalte på vårens foreldremøte var at vi tenkte på å gjøre denne testen digital via It’s Learning: Og at vi da kanskje også kunne starte å bruke foreldrekontoer slik at foreldrene kunne logge seg inn og se resultatet av denne prøven selv. I tillegg til at de kunne se andre dokumenter som ble lagt ut. Og så kan man utvide det og muligens etterhvert prøve seg mer på portfolie-metodikk; og på den måten la foreldrene ta del i elevenens “skrytemappe”; eller “utvalgsmappe” som andre kaller det. (Vi har “papir” portfolie på min skole; men har snakket om å ha en digital portfolie også).

I tillegg har vi snakket om å få en mer aktiv bruk av It’s Learning ved at vi kan legge ut bilder og dagbokhistorier etc der: Dette er litt vanskelig i dag i og med at mange ikke ønsker at de ligger åpent på klassens hjemmeside.

Det er også slik at jeg forstår det slik at det er ønsket fra Rådhusets side at vi som barneskole lærer elevene å bruke It’s Learning; i og med at de på ungdomsskolen bruker det ganske mye aktivt for eksempel når de skal levere oppgaver og prøver.

I og med at jeg er usikker på hvordan jeg rent strukturmessig skal gjøre dette: Tok jeg derfor tidligere i sommer og sendte en mail til It’s Learning og lurte på om de kunne tipse meg om noen barneskoler som faktisk brukte dette: Jeg synes absolutt at et firma som It’s Learning burde ha referanseskoler som de kan oppgi når de får spørsmål om hvem som bruker deres programvare: Slik at jeg kunne kontakte barneskolen for å få tips på hvordan jeg skulle strukturere mitt prosjekt. Men jeg var kanskje litt naiv når jeg sendte eposten: For svaret fra It’s Learning var i alle fall ikke særlig oppløftende. De fortalte at deres kunder og deres brukere benytter læringsplattformen helt uavhengig av dem, og de kjenner dermed ikke til hvem av deres brukere som gjør hva. Så noe hjelp derfra fikk jeg dermed ikke med mitt prosjekt.

Jeg tok derfor og prøvde å søke på barneskoler og It’s Learning;  men finner ikke så mye. Et av hovedproblemene med It’s Learning er jo at det er lukket; og at man av den grunn ikke kan se hvordan andre barneskoler bruker sin It’s Learning. Og jeg får meg liksom ikke til å sende ut fullt med eposter til ukjente barneskoler heller: De barneskolene jeg kjenner om bruker ikke It’s Learning så aktivt.

Så jeg får bare prøve det ut på egenhånd: Har også god hjelp i kommunens skole ikt-koordinator, Tor Espen; som har hjulpet meg med hvordan brukerkontoene skal se ut rent organisatorisk.

Men det jeg sitter og funderer på er hvordan jeg skal sette alt dette ut i live: Om jeg skal innkalle foreldrene til foreldremøte og ha kurs i It’s Learning; eller om skal bare sende ut kontoene. Sitter også å funderer på hva jeg skal gjøre hvis det er noen som ikke ønsker å ha konto / har tilgang til internett hjemme hos seg. Og ikke minst om det i det hele tatt er behov for dette på mellomtrinnet; eller om det med It’s Learning egentlig er noe som man ikke trenger å bruke tid på før man kommer høyere opp i klassene.

Får se om det blir et prosjekt dette skoleåret eller ikke 🙂

7 kommentarer til «Et prosjekt for neste skoleår»

 1. Veldig interessant det du kommer med her. Syns absolutt ItsLearning burde hatt litt mer oversikt over skoler som gjør noe ekstra med plattformen. Selv har jeg fulgt klassen min fra 2. og nå opp i fjerde og har latt foreldrene bruke elevinnloggingen. Det kommer jeg nok til å gjøre i år også, men prøve å få enda fler inn der hver uke. Mener at fra 5. trinn bør elevene få litt mer «privatliv» på ItsLearning og at foreldrene har egen bruker fra da. Lykke til med prosjektet i hvert fall!

 2. Spennende tanker om egne sider til elever. Rælingen skal i gang med hjemmeside fra Moava på alle skolene. I systemet er det også integrert løsning hvor elevene kan ha egne hjemmesider med innhold bak passord. Kjører gjerne et prosjekt sammen med deg for å se på om det kan være aktuelt for dine elever. På denne lenken er noen eksempler på hvordan løsningen har vært brukt blant annet i Bærum

  http://moava.net/index.php?pageID=6&page=Elevhjemmesider&lang=nb

  mvh

  Arnt Gunnar

  1. Takk for kommentarene på posten min 🙂 Jeg kommer til å se på Moava-løsningen når vi får skolesidene oppe og går: Tar kontakt når jeg får opp skolesiden på skolen min.

 3. Mange viktige probl stillinger og refleksjoner her. Jeg tipser deg navnet Eva Rekkedal på Tyssedal barneskole i Odda. Ho har full peil på ITL

 4. Hei Ole

  Jeg synes du kommer med en del gode innspill.
  Har lyst til å kommentere dette.

  Vi er opptatt av å høre og se hvordan våre skoler benytter seg av it’s learning, og kan forsåvidt peke på skoler og lærere som vi opplever har suksess med bruk. Vi opplever generelt at folk er relativt beskjedende rundt dette og ønsker oss skrytehistorier der alle får innblikk i eksempler på bruk forskjellige steder. Derfor har bl.a. satt i gang http://www.itslearning.no/flinke-itslearning-brukere for at vi akl kunne dele dette med alle andre etterpå.

  Vi oppfordrer også brukerne våre om å være aktive på brukerbaserte fora som f.eks. it’s learning-gruppa på Del&bruk http://delogbruk.ning.com/group/itslearningtipstriks (i tillegg til at undertegnede er aktivt med i den grad det er mulig).

  Din henvendelse i sommer har nok vært offer for ferieavvikling, evt. at du har henvendt deg til et kontaktpunkt i organisasjonen vår som har som oppgave å hjelpe med teknisk support. Dette er et godt innspill som vi kommer til å ta konsekvens av.

  1. Takk for kommentaren Nils. Da skal jeg følge med på de nevnte sidene: Fint at dere setter slik fokus på god bruk og satt i gang slik kåring 🙂 Jeg tok bare og sendte epost til kontaktadressen jeg fant på itslearning.no; men jeg burde sikkert sendt den til en annen; men fant ikke slik info. Men da vet jeg det til neste gang 🙂

 5. Tipser om masteroppgava IKT og en døgnåpen skole. Der kan du kanskje finna litt tips.
  Eit anna tips er å la elevane skriva oppsummering frå veka slik at du kan legga det ut til føresette i its. Dei får skrivetrening og reflekterer kanskje litt over det dei har gjort i veka. La nokre få ha ansvaret kvar veke, og kanskje dei har andre ting dei vil dela og? (mild sensur, kjeldekritikk osv…)
  Og så er det jo lov å prøva seg litt fram.

Det er stengt for kommentarer.